Waarom duurzame en eerlijke mode goed is - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15603
post-template-default,single,single-post,postid-15603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

12 jul Waarom duurzame en eerlijke mode goed is

Voor schone kleding moet je verder kijken dan de wasmachine. Wanneer jij kiest voor duurzame en eerlijke mode zet je de was van de mondiale milieuonvriendelijke praktijken buiten. Met échte schone kleding heb je geen uitbuiting aan je lichaam hangen. Duurzame mode, ook wel ‘ethical fashion’ genoemd is volop in de aandacht. De beweging van duurzame mode begon als een trend, maar lijkt steeds meer ingebakken te worden in onze mode-industrie. Duurzame en eerlijke mode lijkt meer een must te worden, dan een hype. Maar waarom is schone kleding zo populair geworden?

Duurzame en eerlijke mode is beter voor de aarde

De mode-industrie laat een groot voetafdruk achter. Geen ecologisch voetafdruk, maar een zeer milieuonvriendelijke voetafdruk. Dit komt door de pesticiden die gebruikt worden om katoen te laten groeien, de chemicaliën die worden verwerkt in de kleurstoffen en de hoeveelheden energie die verbruikt worden om jouw kledingkast te kunnen vullen. Het maken van slecht één shirtje vereist al 330 gram chemische stoffen. Door te kiezen voor duurzame mode kun je de hoeveelheid milieuonvriendelijke stoffen en handelingen drastisch verlagen. Door de voetsporen van de huidige mode-industrie minder te volgen zorg je dus voor een beter behoud van de aarde. Je kunt kiezen voor organische vezels of duurzame stoffen, er is keus genoeg. Een viertal duurzame materialen die je steeds meer terug ziet komen in de eerlijke mode zijn hennep, brandnetel, duurzaam katien en gerecycled polyester.

  • Hennep

Hennep is de ecologische concurrent van katoen. Deze grondstof wordt veel gebruikt in de duurzame mode. De reden hiervoor ligt ten grondslag aan het feit dat de Hennepplant veel sneller groeit en minder bestrijdingsmiddelen, water of kunstmest nodig heeft.

  • Brandnetel
    Een spijkerbroek van brandnetel. Het klinkt eerder prikkelend dan sprankelend, maar niets is minder waar. In de duurzame mode zie je steeds meer kleding van brandnetels opkomen. Het is duurzaam, omdat er minder water of andere chemische stoffen voor nodig zijn. Stap voor stap wordt de ecologische voetafdruk in de fashion wereld kleiner.
  • Duurzaam katoen

Biologische katoen maakt nog maar paar procent uit van de gehele katoenindustrie. Toch lijkt er met de vraag naar duurzame mode de biologische katoenproductie ook te groeien en dat is mooi. Biologisch katoen is minder belastend voor het milieu en biologisch katoen is vaak ook nog eens FairTrade. Het wordt ook steeds vaker gebruikt voor de producten van overhemden.

  • Gerecycled polyester

De cradle-to-cradle trend is in volle glorie terug te vinden in de gerecyclede polyester. De wereld van de duurzame mode maakt hier ook dankbaar gebruik van. Vanuit de ‘oude’ polyester materialen wordt een compleet nieuw kledingstuk geschapen.

Take it simple

Een minimalistische kledingkeuze is ook een vorm van duurzame mode. Dat klinkt wat vreemd, maar het is echt waar. We leven in een maatschappij waarbij consumeren de dagelijkse gang van zaken is gaan vormen. Juist deze consumptiemaatschappij heeft de duurzame mode getransformeerd tot een milieuvervuilende mode-industrie. Probeer maar eens een challenge met jezelf aan te gaan en koop een heel jaar geen nieuwe kleding. Wedden dat dat lastig wordt! Door een kleine garderobe aan te schaffen ga je de milieuvervuilende consumerende houding va menigeen tegen. Duurzame mode kan zo simpel zijn!

Eerlijke en duurzame mode is beter voor mensen

FairTrade kleding gaat niet over het dragen van geitenwollen sokken. Eerlijke mode is véél meer. FairTrade gaat over eerlijke handel. Wanneer je FairTrade kleding koopt, ben je ‘schoon’ bezig op diverse gebieden.

  • De kleding is geproduceerd onder goede werkomstandigheden
  • De werkers hebben een eerlijk loon verkregen en verkrijgen hierdoor kans op een beter leven

Eerlijke kleding bewijst dat mensen en plaatsen meer betekenen dan het bestaan van kledingwinkels en bedrijven. Kleding kopen kan soms pure noodzaak zijn en dan zit jij er absoluut niet te wachten of jouw prachtige overhemd wel eerlijk is geproduceerd. Een kleine moeite is door de kledingwinkels te informeren naar hun beleid over eerlijke mode. Hiermee laat je al een ‘eerlijke’ boodschap achter aan de kledingindustrie. Hoe vaker de consument van zich laat horen en kritische vragen stelt. Hoe sneller fabrikanten en winkeliers bereid zijn om hier gehoor aan te geven. Hoe eerder er nieuw leven in eerlijke en duurzame mode wordt geblazen.

Take it slow
Misschien komt je de term slow fashion bekend voor. Slow fashion is de tegenhanger van de consumptiemaatschappij. Bij slow fashion draait het om kleding die lang meegaat. Het kopen van duurzame kleding gaat misschien wel de milieuvervuiling tegen, maar het kopen van lange houdbare en tijdloze kledingstukken kan net zo goed ‘groen ‘ zijn. Doordat de kleding langer meegaat, hoeven er minder producten gemaakt te worden. Dit betekent dat er ook minder grondstoffen en energie gebruikt worden. Extra voordeel is de kleinere kans op dubieuze arbeidsomstandigheden. De arbeiders hoeven niet meer in ultrakorte periodes megahoeveelheden nieuwe kleding aan te leveren.

Eerlijke en duurzame mode is beter voor dieren

Niet iedereen is zich ervan bewust dat de mode-industrie best dieronvriendelijk is. De kritiek op angorawol en bont bevestigt de aandacht voor het dierenleed in de mode-industrie. Maar ook in de ‘gewone’ stoffen schuilen ‘vuile’ handelingen. Zoals het wol van de rond huppelende schapen en geiten. Deze diertjes kunnen een chemicaliën bad krijgen. Of denk aan zijde-kleding. Zijderupsen worden levend gekookt, zodat de draden niet kunnen breken. Gelukkig ontstaan er steeds meer diervriendelijke alternatieven voor de materialen. Wil je er warmpjes bij zitten in de winter kies dan de biologische en gerecyclede alternatieven voor traditioneel wol. De schapen krijgen gezonde voeding, voldoende leefruimte en geen antibiotica of medicijnen. Door je kast te vullen met diervriendelijke kleding geef je ook een duidelijke boodschap naar de mode-industrie.

Take a second life

De drempel voor het aanschaffen van tweedehandskleding wordt steeds lager. Tweedehandskleding is een echte hype. De kledingruilbeurzen schieten als paddenstoelen uit de grond, kringloopwinkels worden gevuld met rekken vol kleding. Óók het kopen van tweedehandskleding is duurzaam. Je geeft de kleding een tweede leven. Dit betekent dat er minder dieren zullen lijden voor het vullen van jouw garderobe. Je geeft niet alleen kleding een nieuw leven, maar ook de dieren. Dat is pas eerlijke mode.

Schone kleding kopen

Het kopen van eerlijke en duurzame kleding kan lastig zijn en veel tijd en geld kosten. Maar door het kopen van schone kleding, zorg je niet alleen voor een schone aarde en betere omstandigheden voor mens en dier, maar je zorgt ook voor een schoon geweten.