Vijf interessante weetjes over slapen - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
16352
post-template-default,single,single-post,postid-16352,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

10 apr Vijf interessante weetjes over slapen

Slapen is ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam. Zonder slaap, zou je niet overleven. Natuurlijk kunnen we een paar dagen zonder slaap – al gaat je functioneren wel hard achteruit – maar in principe is het niet heel schadelijk. Na 16 uur zonder slaap, beleef je hetzelfde effect als dat je 0,05% alcohol in je bloed hebt. Pas na een dag of 8 wordt niet slapen gevaarlijk en zelfs dodelijk. Bizar hè! In dit artikel hebben we 5 weetjes over slapen opgesteld die je vast nog niet wist!

Dromen in zwart-wit of kleur?

Droom jij in kleur of in zwart-wit? Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 755 van de mensen in kleur droomt. Voordat  de kleurentelevisie in grote getalen gebruik was, was dit nog maar 15%! In hoeverre denk jij dat een beeldscherm effect heeft op je brein

We vergeten onze dromen

Vergeet jij bijna altijd je dromen? Geen zorgen. Je hebt vast (nog) geen last van geheugenverlies. De gemiddelde mens onthoudt maar 10% van zijn dromen. 5 minuten na het wakker worden, ben je de helft van je dromen alweer vergeten. 10 minuten daarna is er nog maar 10% van je droom-herinneringen overgebleven in je geheugen. Als je nou echt je dromen wil onthouden, kan je ze direct opschrijven zodra je wakker bent!

Chronisch te weinig slapen slechter dan je denkt

Je kent het vast wel. Als je een nacht slecht slaapt, functioneer je een stuk minder goed dan normaal. Maar als dit chronisch het geval is, treden er nog veel onprettigere dingen op. Zo veroorzaakt slecht slapen ongelukken, het maakt je dommer, het leidt tot gezondheidsklachten (hartaandoeningen, hersenbloedingen en diabetes), het vermindert je libido en het maakt je depressief. Daarbij heeft een chronisch slaaptekort effect op je huid, het leidt tot vergeetachtigheid en gewichtstoename. Tenslotte kan weinig slaap het risico op sterven verhogen en beperkt het je beoordelingsvermogen.

Wil je beter slapen? Zorg dan voor een goed bed. Neem een matras wat een goede ondersteuning biedt aan je lichaam.

Minder slaap na het krijgen van een kind

Wist je dat ouders in het eerste jaar nadat hun baby is geboren, wel 1050 uur minder slapen dan voorheen? Dat komt neer op zo’n 44 dagen. Oef. Je kunt dus wel zeggen dat nieuwe ouders zeker last hebben van een chronisch slaaptekort.

Grootste ergernis tijdens het slapen

Er spelen een hoop irritaties op tijdens het slapen. Je zou denken dat het gesnurk van je partner toch wel een van de grootste ergernissen is. Niets is minder waar, uit Brits onderzoek is gebleken dat dit het getrek aan het dekbed is! Gewoon niet doen dus. Goed slapen is gezond en het maakt je een leuker mens! Zorg dus goed voor jezelf en luister naar je lichaam.