Het puntenstelsel en de verhuur van uw woning - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15648
post-template-default,single,single-post,postid-15648,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

12 sep Het puntenstelsel en de verhuur van uw woning

Je bent bezig met een tijdelijk verhuur van jouw woning. Binnen alle informatiestromen over vergunningen en overeenkomsten stuit je op het puntenstelsel. Kort gezegd laat het puntenstelsel (woningwaarderingsstelsel) de kwaliteit zien van een woning. Dit gebeurt door middel van een puntensysteem. Dit betreft een zelfstandige woonruimte, dat zijn woningen met een eigen toegang en een eigen keuken, badkamer en toilet.

Maximale huur

Een essentieel aspect van het stelsel is dat de maximale huurprijs voor je woning ermee wordt bepaald. Het is dus onmogelijk om je eigen berekening te maken die hoger uitkomt dan het maximaal van het puntenstelsel. Met deze bovengrens kan je als verhuurder vaststellen of de huurprijs in verhouding staat tot wat u ervoor krijgt. Bovendien zorgt deze grens ervoor dat de huurder wordt beschermd tegen woekerprijzen.

Voor wie geldt het stelsel?

Het puntensysteem geldt niet voor alle woningen. Het is bijvoorbeeld niet geldig voor alle woningen in de vrije sector. Woningen die volgens het puntenstelsel uitkomen boven een rekenhuur van €710,68 per maand, heten vrije sector woningen. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs voor je.

Als je je woning verhuurt op basis van de Leegstandwet, kun je de prijs niet altijd zelf bepalen.
Het puntenstelsel geldt voor al deze woningen. Als jouw woning minder dan 146 punten waard is, stelt de gemeente de maximale huurprijs vast. Daarboven mag je zelf de prijs bepalen. Een andere uitzondering zijn kamers en rijksmonumenten. Voor dergelijke woningen geldt een ander systeem om tot een maximale huurprijs te komen.

Blijf op de hoogte

De regels omtrent het puntenstelsel staan waarschijnlijk voor een grote verandering. Vanuit de overheid zijn er aantal voorstellen om de regels te versoepelen. Houd als verhuurder dus goed de informatie in de gaten. Meer informatie is op te vragen bij regionale en landelijke instellingen.