Stofzuiger zuigt niet - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17571
post-template-default,single,single-post,postid-17571,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

25 mrt Stofzuiger zuigt niet

De zuigkracht van de stofzuiger 

Stofzuigers hebben sinds september 2014 een energielabel, net zoals je dat kent van koelkasten en wasmachines. Tegelijkertijd heeft de EU bepaald dat stofzuigers maximaal 1.600 watt (W) mogen gebruiken. Vanaf 2017 zakt de maximale limiet naar 900 W. Momenteel is het gemiddelde vermogen 1.800 W. Voor veel consumenten was het wattage een belangrijke richtlijn bij de aanschaf van een stofzuiger. Het wattage heeft niets te maken met de zuigkracht. De zuigkracht is afhankelijk van verschillende componenten: 

  • Type motor 
  • Filter 
  • Zuigleiding 

Elk van deze afzonderlijke elementen heeft invloed op de zuigkracht – ook als het apparaat in gebruik is genomen. Verstopte filters en aanzuigleidingen behoren tot de klassieke oorzaken wanneer de apparaten niet meer goed stofzuigen. De EU-verordening zal de zuigkracht van de apparaten in de toekomst verhogen. Vanaf 2017 gelden nieuwe regels: Stofopname van minimaal 98 procent op harde vloeren (momenteel 95%) Stofopname van minimaal 75 procent op tapijten (momenteel 70%) In de toekomst zullen de reinigingsprestaties worden aangegeven met markeringen van A (beste) tot G. De stofzuigerzak: de boosdoener van veel apparaten Als de stofzuiger zijn zuigkracht niet meer produceert, is de zak vaak de oorzaak – althans bij apparaten met een stofzuigerzak. In feite zijn er drie mogelijke oorzaken: Verstopte stofzuigerzak: Als de stofzuiger de indruk wekt niets te stofzuigen, is dit in de meeste gevallen een teken van een volle of verstopte zak. In dit geval helpt slechts één logische maatregel: de zak vervangen. Onjuist geplaatste stofzuigerzak: Consumenten brengen de stofzuigerzak vaak verkeerd in. Bij het sluiten van de klep loopt de zak vast of glijdt hij weg. Open in dat geval de stofzuiger en plaats de zak volgens de gebruiksaanwijzing. Alle randen van de zak moeten in de behuizing van de stofzuiger zitten! Verkeerd model: Het assortiment stofzuigerzakken is groot, waardoor consumenten snel het verkeerde product kopen dat bij de apparatuur van de fabrikant past, maar niet het model dat thuis staat. Let bij het kopen goed op de artikelomschrijving. Wordt het stofzuigermodel expliciet genoemd? De verkeerde stofzuigerzak kan verdere schade veroorzaken. 

Filter voor lucht en stof vervuild 

Stofzuigers hebben meerdere filters die het stof filteren dat in het apparaat wordt gevoerd en de lucht die het apparaat uitblaast. Het type filter hangt af van of het een zakloos of zakloos apparaat is. Apparaten zonder zak hebben twee filters: Het opgezogen stof wordt door een filter geleid. Fijnstof blijft hier plakken omdat het niet in de container mag of de motor bereikt. Dit filter moet regelmatig worden gewassen en schoongemaakt, omdat het vroeg of laat verstopt raakt. Het tweede filter reinigt de lucht die de stofzuiger uitdrijft. Dit om ervoor te zorgen dat er geen stof terug in de kamer wordt geblazen. Dit filter raakt ook verstopt als het niet regelmatig wordt schoongemaakt. Als de filters zo vuil zijn dat schoonmaken niet meer de moeite loont, kunnen er nieuwe producten gekocht en gebruikt worden. Dit zou de zuigkracht moeten verbeteren. 

Stofzuigerslang of -slang: verstopt of beschadigd 

Het gebeurde snel: zonder er veel aandacht aan te besteden, werd er een plakkerig ding opgezogen en vastgelopen in de stofzuigerpijp of -slang. Hier belemmert het de luchtstroom, waardoor de zuigkracht afneemt. Je kunt alleen met een zaklamp zien of er daadwerkelijk iets in de slang of leiding zit. U kunt proberen de dader op te lossen met een telescoopsteel. Een scheur of een gat in het stofzuigergat is problematischer: ook hier treedt zuigkrachtverlies op als de lucht ontsnapt. 

Het gat kan worden afgedekt met tape, hoewel dit soms vaker kan gebeueren bij een goedkope stofzuiger. Het is beter om de stofzuigerslang volledig te vervangen. Vuile stofzuigerborstel Als u tapijten en tapijten regelmatig schoonmaakt, moet u uw stofzuigerborstel schoonmaken. Dit geldt vooral voor eigenaren van gezelschapsdieren. De dieren verliezen hun haar of veren. Bij het stofzuigen hechten ze aan de stofzuigerborstel en verminderen ze na verloop van tijd de zuigkracht. Onjuist gebruik van de vloerborstel Stofzuigers hebben vloerborstels die twee standen hebben: ingeklapt en uitgevouwen. Als je tapijt wilt stofzuigen, moet je de vloerborstel inklappen. De vloerborstel is uitklapbaar voor harde oppervlakken (tegels, parket, etc.).