Het ademwerk van yoga oefenen - één adem per keer - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17943
post-template-default,single,single-post,postid-17943,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

14 sep Het ademwerk van yoga oefenen – één adem per keer

Wat onderscheidt yoga van elke andere vorm van lichaamsbeweging? De adem. De adem is de sleutel die de deur opent naar transformatie op elk niveau. Door het ademwerk creëren we de geest en lichaamservaring, die elk deel van ons simultaan laat lopen en alles laat samenvloeien. Yoga herstelt niet alleen het lichaam, maar ook de mentale, emotionele en spirituele staat van zijn, allemaal door het gebruik van de adem.

Laten we deze lichaam en geest-ervaring eens beter bekijken. Met ‘geest’ in yoga hebben we het niet over ons denkende brein. We bedoelen het totale bewustzijn of de intelligentie in elk atoom van ons wezen. In yoga sturen we het ‘brein’ op een welverdiende vakantie en stoppen we helemaal het analytische denken. We doen dit simpelweg door al onze aandacht op de ademhaling te richten, één adem per keer. Het is niet mogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren. Maar geloof me niet op mijn woord. Bewijs het voor jezelf. Op dit moment. Sluit je ogen en breng je bewustzijn naar je ademhaling. Alleen één diepe, langzame ademhaling. Goed. Hoe voel je je? Beetje rustiger? Iets meer ontspannen? En dit na slechts één ademhaling. Laten we het nog een keer doen, deze keer met drie ademhalingen. Maak de ademhalingen zo lang en diep als je kunt. Maak ze niet te snel. Oké, sluit je ogen en ga ervoor.

Wanneer we onze aandacht op de adem richten, waarbij we al het andere uitsluiten, begint het lichaam automatisch te ontspannen, waardoor stress en spanning moeiteloos worden losgelaten. Door bewust met de adem te werken zoals we het doen in yoga, krijgen we toegang tot een diep ontspannen, uitgebreide, meditatieve staat van zijn. Dit kan letterlijk worden gemeten in de hersengolven, die verschuiven van bètagolven, of waakbewustzijn, naar de meer ontspannen alfa- of zelfs theta-golven in yoga, die automatische stressvermindering bevorderen. Het focussen op de ademhaling is eigenlijk de eenvoudigste vorm van meditatie. In feite is yoga een bewegende meditatie, die ons moeiteloos opent voor diepe transformatie op alle niveaus. Tijdens één oefening kunnen we, zonder te proberen, allerlei overtollige emotionele en mentale “stress-bagage” loslaten die zich binnen ons opstapelt als een bijproduct van het dagelijks leven. Terwijl we onszelf zuiveren, begint pure “prana”, het Sanskrietwoord voor “levenskracht”, door ons wezen te stromen en ons te openen zodat nieuwe mogelijkheden kunnen ontstaan.

De uitdaging voor ieder van ons is precies dat – om de eindeloze omzwervingen van onze denkende brein die meedogenloos, zelfs wild van de ene gedachte naar de andere racet, te stillen. Paradoxaal genoeg, door onszelf stil te maken, verbeteren we onze mentale helderheid. Toen ik onlangs tijdens een reis naar een cd luisterde, schrok ik toen ik hoorde dat we meer dan 60.000 gedachten per dag hebben en 95% daarvan waren gedachten die we gisteren hadden! Dat zette me aan het denken… hmmm… waar denk ik precies de hele dag over ja, dat en oh ja, dat ook, en oh mijn god niet dat weer… Terwijl ik hiermee doorging, was ik bewust van mijn eigen denkproces. Oké, dan stop ik op dit moment met denken. Dus terwijl ik een pad volgde door de groene, glooiende heuvels van Noord-Californië, begon ik in en uit te ademen zonder enige gedachten, rustig observerend naar de zwarte koeien die verspreid waren op de smaragdgroene heuvels, de machtige eiken, de helderblauwe lucht, zo rustig aanwezig en met alles verbonden. Wees gerust, het duurde niet lang voordat ik merkte dat ik weer in de draaikolk van gedachten werd gezogen, me afvragend op wiens eettafel die koeien zouden eindigen en wat eigenlijk een Angus steak was en of dit de biologische variant was en wat de levensduur van een koe was… en door en door totdat ik me realiseerde dat mijn tijdelijke sereniteit heimelijk was weggerukt door niemand anders dan mij. Ik, de dief van mijn eigen gemoedsrust! Verward en geamuseerd kon ik me alleen maar overgeven aan mijn eigen menselijkheid en mijn toewijding bevestigen om mijn

gedachten voorgoed het zwijgen op te leggen op een van deze dagen, ook al wist ik welke dag dat zou zijn – de dag dat ik in rook opging. Ik haalde nog een paar keer adem op dat moment, dankbaar voor onze voorouders die ons in de eerste plaats de oefeningen van yoga schonken om het lawaai te dempen, de schouders te verzachten en de hersenknopen los te maken.

Yoga wordt ook een manier van leven genoemd, een praktijk die na verloop van tijd geïnternaliseerd wordt. Als we onthouden om het ademwerk bewust te gebruiken als een hulpmiddel in ons dagelijks leven, hebben we onmiddellijk toegang tot dezelfde vrede, aanwezigheid en aarding die we in onze oefening vinden. Als kapitein van ons schip is de adem een ​​betrouwbaar kompas dat ons kan leiden terwijl we door de onvermijdelijke stormen van het leven navigeren. Dus, denk aan je ademhaling de volgende keer dat je de turbulentie om je heen voelt opkomen. Onthoud het en gebruik het, één adem per keer. Het zou wel eens het verschil kunnen zijn tussen een schipbreuk lijden en een succesvolle passage.

Gebracht door het team van breathwork coach (in Amsterdam), Jakub Klimes.