De glamour van jaren 50 kleding - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15785
post-template-default,single,single-post,postid-15785,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

22 nov De glamour van jaren 50 kleding

Kleding uit de vijftiger jaren heeft aanzienlijk meer glamour dan de kleding van tegenwoordig. Er werd meer belang gehecht aan decorum. Jaren 50 kleding betekent nette kostuums voor de heren en nette pakjes of kleurige, wijd uitlopende rokken voor de dames. De stijl was kleurrijk met bloemetjes of met de beroemde polka-dot. Rokken en jurken werden zeker met een onderjurk gedragen en waarschijnlijk ook met korset. Een korset is een belangrijk stuk ondergoed om de gewenste wespentaille te bereiken. Bovendien wordt alle bovenkleding daar netter door afgewerkt.

De rokken zijn uitbundig, met een klein riempje om de taille te accentueren. Na de beperkingen van de jaren 40 mocht jaren 50 kleding een stuk vrolijker zijn, met veel accessoires. Vooral parels en strass-steentjes waren erg populair voor sieraden. Audrey Hepburn was een mode-icoon en zij droeg vaak parels, al dan niet echt. Een broche werd in de jaren 50 ook veel gedragen.

Hoed en handschoenen

En wat dacht je van hoeden? Deze horen bij de jaren 50 kleding. Voor heren was het de normaalste zaak van de wereld om met een hoofddeksel de buitenwereld in te gaan. Blootshoofds was alleen voor binnen. Een hoed of pet hoorde bij je outfit.

Dames droegen ook veel vaker een hoed, vooral bij een formele gelegenheid of bij kerkbezoek. Maar voor dames hoorden daar ook nette handschoenen bij. Hoed zonder handschoenen of andersom was not done.

Feestjurken in de jaren 50

De echte glamour komt pas om de hoek bij feestjurken. Mooie glanzende stoffen met veel kleur, ruime petticoats en elegante schoenen. Feestelijke schoenen met een puntige neus en naaldhakken horen daar ook bij. Niet zo praktisch maar wel heel elegant. Een diadeem met strass of pareltjes maakt de outfit helemaal af.

Tegenwoordig is jaren 50 kleding nog altijd heel populair als vintage. Soms kun je in een tweedehandswinkeltje leuke jurkjes of pakjes op de kop tikken.