Een mooie tafel maakt het af - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17586
post-template-default,single,single-post,postid-17586,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

08 apr Een mooie tafel maakt het af

Tafel dekken voor een feestdag of diner is best een klus. Je wilt graag dat je gasten zich verwend voelen en uitkijken naar jouw smakelijke gerechten. Het kan zijn dat de tafelindeling wat vragen bij je oproept, zoals:

  • Moet het mes links of rechts?
  • Moet de snijkant naar binnen of naar buiten?
  • En waar hoort het servet te liggen?

Hoe heurt het eigenlijk?

Wij vertellen je graag hoe het hoort. Het linnen is de basis, maak dus eerst de keuze of je voor zelfgemaakte placemats van de kinderen, mooie lopers of een warm tafelkleed gaat. Of combineer bovenstaande. Wij raden een effen tafelkleed aan als je van rust houdt. Er is vaak onduidelijkheid als het op servetten aankomt, want waar leg je het neer? Het antwoord is hetzelfde als in luxere restaurants: in het midden voor de gast waar straks het bord ligt.

Je eet niet met je handen

Bestek is erg leuk om strak op tafel te leggen. Let op: nooit bestek op het servet leggen, dit is een belemmering voor je gast. Met strakke lijnen zorg je ervoor dat je tafel opvalt. We geven je tips voor een gedekte plek:

  • Je werkt van groot naar klein. Uitgebreide besteksets hebben groot bestek (mes en vork) voor het hoofdgerecht en klein bestek (mes en vork) voor het koude gerecht.
  • Dessertbestek ligt altijd boven het bord. De vorkjes met de steel naar links en de lepeltjes met de steel naar rechts.
  • Vorken liggen altijd links van het bord.
  • Lepels liggen altijd rechts van het bord.
  • Messen liggen ook altijd rechts van het bord.
  • Messen liggen altijd met de snijkant naar het bord.

Bijpassend servies

Hoe je het eten wilt gaan serveren bepaalt of je de borden wel of niet indekt. Je dekt geen borden in als je de gerechten uitserveert op een bord. Je kunt de borden wel indekken als je alles uitserveert op schalen. Het servet leg je dan op het bord.

Een voorafje

Amuses zijn de starters van je menu en bedoeld om de eetlust op te wekken. Ze zijn vaak niet groter dan een flinke eetlepel. Serveren doe je op een lepeltje of in een amuseglaasje op een schoteltje waar het bestek bij op geserveerd wordt. Blomus heeft diverse serviezen om de feestvreugde compleet te maken.

Tijd voor de glazen

Maak de glazen goed schoon en zet één wijnglas neer en één waterglas. Je zet het wijnglas recht boven het mes voor het hoofdgerecht en daar schuin onder het waterglas.