Je whiskey optimaal ervaren - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
16090
post-template-default,single,single-post,postid-16090,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

03 jul Je whiskey optimaal ervaren

Als echte whiskey liefhebber weet je hoe complex een whiskey kan zijn. Toch zijn er pas sinds kort een aantal glazen speciaal ontwikkeld voor het drinken van een whiskey. Waar champagne, cognac en wijn allemaal een gedesigneerd glas hebben, waarom whiskey dan niet?

Je neus is erg belangrijk bij het herkennen van smaken en natuurlijk aroma’s. Omdat een whiskey zo complex is heb je je neus hard nodig om optimaal van je favoriete drank te kunnen genieten. Daar komt het glas dus in spel. Een glas kan namelijk ontzettend veel effect hebben in de manier waarop er zuurstof bij je drank komt en hoe de aroma’s naar je neus worden geleid.

De rol van je whiskey glas

 Om alle smaken en aroma’s van je whiskey goed vrij te laten komen moet je zorgen dat er voldoende zuurstof bij komt. Maar in tegenstelling tot een wijn wil je je whiskey niet in een decanter zonder dop stoppen. De aroma’s van je whiskey zijn enorm smaak bepalend, dus je wilt niet dat ze ontsnappen.

Hier speelt je whiskey glas dus een enorm belangrijke rol. Je wilt je whiskey goed blootstellen aan zuurstof, maar je wilt de aroma’s goed opvangen. Een bolle boden en een smalle hals is dus een goede combinatie. Om die reden werd een whiskey door liefhebbers jaren uit een cognacglas gedronken. Ook wel een snifter- of een tulpglas genoemd.

Welke whiskey glazen zijn geschikt

In 2001 stelde familiebedrijf Glencairn Crystal zich ook de vraag waarom er niet een speciaal whiskey glas bestond. Dit volgde in een zoektocht naar het perfecte design en zo kwamen zij terecht bij een 25 jaar oud ontwerp van Raymond Davidson. In samenwerken met experts van de 5 grootste distilleerderijen is dit ontwerp gepolijst en is productie gestart. Nu ruim 15 jaar later word het Glencairn whiskey glas gebruikt op alle grote festivals en door bijna alle grote distilleerderijen.

Naast het bekende Glencairn glas zijn er nog twee whiskey glazen die het noemen zeker waard zijn! Om te beginnen met het NEAT whiskey glas. Dit glas is een gevolg van een succesvolle kickstarter campagne, waarbij de focus vooral lag op het afvoeren van alcoholische dampen. Deze dampen verstoren de aroma’s van de whiskey en prikken in je neus, wat het soms lastig kan maken om smaken goed te herkennen. De ontwerpers van het NEAT whiskey glas hebben hier een uitstekkende oplossing voor gevonden.

 

Het andere whiskey glas wat het noemen waard is, is het Norlan glas. Dit whiskey glas is ook het gevolg van een succesvolle kickstarter campagne, maar doet meer denken aan het Glencairn glas. Het Norlan glas is dubbelwandig, waardoor je whiskey lang de perfecte temperatuur vasthoud en perfect in de hand ligt. De binnenkant van deze whiskey glazen heeft eenzelfde vorm als het Glencairn glas, maar heeft op de bodem een viertal welvingen. Deze welvingen zorgen ervoor dat er meer zuurstof bij je whiskey komt, als je je whiskey walst.