Weet u hoe u houten vloeren goed moet plaatsen? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17066
post-template-default,single,single-post,postid-17066,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

07 aug Weet u hoe u houten vloeren goed moet plaatsen?

De houten vloeren zorgen voor een verfijnde afwerking voor de meest uiteenlopende omgevingen. Door de eigenschappen van de grondstof heeft dit type coating een aangename temperatuur om aan te raken en is het bovendien gemakkelijk te reinigen. Om alle voordelen ten volle te kunnen benutten, is het echter van essentieel belang dat de installatie correct wordt uitgevoerd.

Wie het werk zal doen, moet over technische kennis beschikken en de aanbevelingen van de fabrikant opvolgen. Daarnaast is, waar mogelijk, de begeleiding van de architect of werfleider gedurende de hele procedure interessant. Onvoorbereide arbeid verhoogt de verspilling van materiaal en herbewerking.

De planning van de installatie begint na de keuze van het type houten vloer van Trendvloeren, aangezien elk model een specifieke uitvoeringsmethode vereist. In principe zijn er twee alternatieven: met polyurethaanlijm of met schroeven. Een andere optie is om de oplossingen te mengen, waardoor een gemengd alternatief ontstaat dat zorgt voor een betere fixatie.

De polyurethaanlijm is geïndiceerd voor parketvloeren met verschillende lengtes beslag, met een limiet van maximaal 2 meter. Het systeem met bussen en schroeven wordt meestal gebruikt in vloeren met langere stukken, die door de natuurlijke beweging van het hout de neiging hebben om na verloop van tijd te buigen. Met de gedefinieerde installatiemethode begint het proces met de voorbereiding van de ondervloer, die vlak, droog, vochtvrij en schoon moet zijn.

Voorafgaande stappen voor de installatie

Het leggen van de houten vloer dient plaats te vinden in de laatste fase van het werk, nadat de muur al een eerste laag verf heeft gekregen, het pleisterwerk is aangebracht en de kaders zijn geplaatst. De zorgvuldigheid is gerechtvaardigd omdat verontreinigingen die op de coating vallen, uiteindelijk door het hout worden geabsorbeerd en er geen manier is om het te verwijderen.

Voor de installatie moet de vakman controleren of de hoeveelheid beschikbare onderdelen voldoende is om het hele gebied te bestrijken. Deze eenvoudige analyse voorkomt dat de procedure wordt onderbroken totdat er een nieuwe partij materialen aankomt. Het is ook interessant om de linialen te scheiden op basis van tonaliteit en meting, omdat de harmonische verdeling direct gerelateerd is aan het visuele aspect dat moet worden bereikt.

De installateur moet het bestaan van een ruimte tussen de vloer en de muur garanderen, die varieert tussen 1 cm en 1,5 cm. Deze kleine uitzetvoegen zorgen ervoor dat het hout zonder problemen kan werken. De maatregel moet uniform zijn over de gehele lengte van de muur. Als dit wordt verwaarloosd, zullen de stukken kromtrekken of na verloop van tijd loskomen, omdat de beweging van één de buren in een domino-effect duwt.

Installatie

De plaatsing van houten vloeren met polyurethaanlijm moet worden uitgevoerd in omgevingen met temperaturen tussen de 15°C en 25°C. Het product wordt met een kunststof of metalen spatel over de ondervloer verdeeld en de toe te passen hoeveelheid varieert naargelang het type product – informatie van de fabrikant. Vervolgens worden de houten linialen geconditioneerd op de lijm, waarbij altijd spaties of scheuren tussen de stukken worden vermeden.

In het geval van zeer dunne vloeren kan het interessant zijn om wat gewicht op de stukken of kleefbanden te gebruiken om de hechting te verbeteren. Naast de traditionele polyurethaanlijm biedt de markt nog andere producten die gebruikt kunnen worden in de installatie. Bijvoorbeeld lijmen op waterbasis of lijmen die naast de bevestiging ook de rol vervullen van het corrigeren van eventuele onregelmatigheden in de ondervloer.

Bron: Woon-landelijk.nl