Een olijfboom in de winter buiten? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15815
post-template-default,single,single-post,postid-15815,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Olijfboom bloempot

19 dec Een olijfboom in de winter buiten?

Ondanks dat we in een land wonen met een streng klimaat willen we allemaal exotische planten in de tuin. Olijfbomen zijn verreweg het populairst en worden dan ook in grote hoeveelheden geïmporteerd uit o.a. Spanje en Italië. Het zijn natuurlijk ook mooie bomen en door hun herkomst doen ze ons ook denken aan die landen. Met een olijfboom in je tuin wek je dat fijne vakantiegevoel weer op. Hoe behoud je dat vakantiegevoel en zorg je ervoor dat je olijfboom onze gure winter overleeft?

Laat de olijf wennen

De olijfboom komt dus voor in warme droge klimaten en ondervindt vrijwel nooit vorst. Om te beginnen zal je een olijfboom moet kopen die geacclimatiseerd is. Er zijn voldoende professionele kwekers die procesmatig de bomen laten wennen aan ons klimaat. Er zijn zelfs al kwekers die de olijfboom in Nederland kweken, al worden deze lang niet zo groot als de uitheemse exemplaren. Desondanks is de olijf nog steeds kwetsbaar en zijn er nog tal van zaken waar we rekening mee moeten houden.

Bescherming

Komt je olijfboom bijvoorbeeld op een plek te staan waar de wind flink kan opsteken, dan moet je hem in de winter hiertegen beschermen. Er zijn speciale vliezen verkrijgbaar die daarbij helpen. Deze worden ook in hoesvorm gemaakt, waarmee je de boom makkelijk kan inpakken. Een veelgemaakte fout is om te denken dat een boom in de winter geen water nodig heeft. Hij zal weinig water nodig hebben, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Plant je de olijf in een grote bloempot, dan moet deze groot genoeg zijn en gevuld zijn met speciale potgrond. In elk tuincentrum is deze wel verkrijgbaar. Vul de bloempot met een flinke laag hydrokorrels en dan pas met de potgrond. Je kan de binnenzijde ook isoleren met tempex om zo de kluit te beschermen tegen de kou.

Overwinteren

Je kan dus heel goed een olijfboom in je tuin plaatsen, maar het vraagt wel wat extra verzorging. Zet je de olijf in een bloempot dan kan je hem ook verplaatsen naar een beschutte plek. Er zijn zelfs bedrijven die gespecialiseerd zijn in het laten overwinteren van exotische bomen en planten. Tegen een vergoeding wordt je boom opgehaald, verzorgd en weer op z’n plek gezet bij het aanbreken van het voorjaar. Vooral bij dure exemplaren is dit aan te raden.