Een lichtstraat voor een plat dak - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15894
post-template-default,single,single-post,postid-15894,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

17 feb Een lichtstraat voor een plat dak

Tegenwoordig worden er voor een serre of een aanbouw aan huis, met een plat dak, vaak gekozen voor een doorzichtig materiaal. Dat kan een melkachtig glas zijn of een sterke kunststof zoals acrylaat of polycarbonaat. Wanneer er echter niet wordt gekozen voor een dak wat het licht doorlaat, worden er vaak wel maatregelen genomen om voldoende licht van boven te laten komen. Wanneer er voldoende licht is, zal het wooncomfort aanzienlijk stijgen. Dat is van groot belang in een aanbouw met een lichtstraat voor een plat dak.

Lichtkoepel
Wanneer je extra maatregelen neemt om meer licht naar binnen te krijgen, kun je kiezen voor een lichtkoepel. Voordat je een lichtkoepel zou willen laten plaatsen, is het verstandig je goed voor te laten lichten. Er zijn veel soorten. De prijs van een lichtkoepel is afhankelijk van de vorm, materiaal en constructie. Of een lichtkoepel voldoende licht naar binnen laat komen is vaak twijfelachtig. Bij twijfel kan je beter kiezen voor het plaatsen van een lichtstraat.

Lichtstraat
Voordat je een lichtstraat wilt plaatsen, heb je eerst een goede voorlichting nodig en moet je de prijzen opvragen. Met het gebruik van een lichtstraat krijg je veel licht binnen wat het wooncomfort aanzienlijk zal verbeteren. Een lichtstraat is in feite niets anders dan een lange platte lichtkoepel. Je zal hiermee het wooncomfort aanzienlijk verbeteren. Ook is een lichtstraat mooi om te zien. Je kunt een lichtstraat zodanig bestellen dat hij opengezet kan worden. Dat is op zich al een fijne gedachte om hem tijdens de warme zomermaanden open te zetten waardoor er heerlijke koele lucht binnenkomt. Zo kan je ook bij warme dagen genieten van de uitbouw.

De kosten van een lichtstraat
De prijs van een lichtstraat is van meerdere zaken afhankelijk. Je kunt er een nemen die betrekkelijk goedkoop is maar die achteraf niet aan je verwachtingen zal voldoen. Neem er een waarvan je zeker bent dat hij biedt wat je ervan verwacht.
De grootte is voor een belangrijk deel bepalend voor de kostprijs. Een lichtstraat van 60×120 cm zal goedkoper zijn dan een van 60×240 cm. Ook het materiaal is belangrijk. Je kan als omlijsting staal nemen, maar dat zal met een vaste regelmaat geschilderd moeten worden. Beter is een dikwandige aluminium constructie. Dit is geheel onderhoudsvrij. Wanneer je een extra verhoogde lichtstraat wilt hebben dan is deze ook duurder dan een platte.

Het materiaal dat voor een lichtstraat gebuikt wordt is glas, acrylaat of polycarbonaat. Bij glas wordt gekozen voor minimaal twee lagen glas met een luchtledige ruimte ertussen, die eventueel wordt opgevuld met een gassoort. Dit versterkt de isolatiewaarde. Tegenwoordig worden er ook lichtstraten verkocht waarvan het lichtdoorlatende glas uit drie of vier lagen bestaat. Hoe meer lagen hoe beter de isolatiewaarde. Ook de prijs zal bij meer lagen glas toenemen.

Er wordt ook wel acrylaat en polycarbonaat voor een lichtstraat gebruikt. Acrylaat is praktisch tegen alle weersomstandigheden bestand. Omdat polycarbonaat wel 300x sterker is dan glas wordt het vaak toegepast op die plaatsen waar het inbraakvrij moet zijn.

Offerte
Laat je vooral eerst goed voorlichten over de mogelijkheden en de kosten. Het is belangrijk dat de firma, waar je de lichtstraat koopt, hem ook plaatst. Op deze wijze ben je verzekerd indien je bijvoorbeeld achteraf een lekkage zou krijgen. Je bent niet verzekerd wanneer je hem zelf zou plaatsen.