22 jun LEER VOOR MEUBELS
Leer voor meubels bestaat voor een groot deel uit runderleer. De verschillende looi en afwerking processen zorgen dat er verschillende leer soorten zijn. Daarnaast kan voor een leer soort wel meerderen benamingen worden gebruikt Deze handelsnamen maken het voor de consument lastig om bij de concurrentie te vergelijken. Hieronder vind u de aantal basis leer soorten. Welke afhankelijk van de afwerking weer onderverdeeld kunnen worden in verschillende kwaliteiten.
RUNDERLEER
Ruim 70% van de gebruikte leer voor meubels bestaat uit koeien of stieren huiden. Voornaamste reden hiervoor is dat een koeienhuid vaak tussen de 4 en 6 m2 groot is. Waardoor het makkelijker is te verwerken op zitmeubels.
SPLITLEER
Een koeienhuid wordt vaak in twee lagen verdeeld. De onderste laag heet dan splitleer. De beste toepassingen voor splitleer zijn riemen, schoenen of handschoenen. Helaas kom je het ook maar al te vaak tegen op de achterkant en zijkanten van goedkopere leren bankstellen. Omdat splitleer veel goedkoper is als het nerfleer.
NAPPA
Met Nappa leer wordt een mooie kwaliteit meubelleer bedoeld. Gemaakt van het nerfleer van een runderhuid. Meestal zijn deze huiden chroom gelooid en door en door geverfd.
KALFSLEDER
Het bruikbare leer van een kalfshuid is eigenlijk te klein om te kunnen verwerken op een bankstel. Wat er vaak gebeurt is dat de kleinere runderhuiden uit ontwikkelingslanden worden verkocht als kalfshuiden.
NUBUCK
Na het looiproces worden de wat mooiere nerfhuiden aan de bovenkant opgeruwd. Waardoor er een zachte maar kwetsbare leer voor meubels ontstaat. Het is schitterend maar bijna onmogelijk om schoon te houden.
SUÈDE, NIET VOOR MEUBELS
Voor het vervaardigen van Suède leer wordt niet de nerfkant opgeruwd maar de vleeskant opgeruwd. Het effect is wat ruwer als bij Nubuck leer maar nog steeds even kwetsbaar. Ideaal voor kleding en schoenen maar niet als leer voor meubels.
SCHAPENLEER
Het schapenleer is wat dunner als runderleer. Schapenleer heeft ook een wat losse vezelstructuur. Waardoor het leer sneller beschadigd. Schapenleer wordt altijd aniline gelooid waardoor het ook erg snel kan verkleuren. Regelmatig onderhouden met old saddle wax is dan ook een must. De meeste schapenhuiden zijn ongeschikt voor meubels vanwege hun kleine afmetingen. Alleen de wat grotere huiden worden gebruikt voor voornamelijk fauteuils en in enkele gevallen een kleine bank.