Kunststof tuinmeubelen - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17568
post-template-default,single,single-post,postid-17568,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

25 mrt Kunststof tuinmeubelen

Hout is hout, metaal is metaal – plastic kan op zijn beurt veel dingen zijn, in vorm en kleur. Een groot voordeel als u alle mogelijkheden van uw individuele smaak wilt verkennen en uzelf wilt trakteren op chique tuinmeubelen voor de groene oase van welzijn. Alleen kunststoffen bieden deze flexibiliteit – maar dat is niet het enige pluspunt. De voortdurend evoluerende technologieën zorgen voor steeds meer waardevolle eigenschappen in kunststoffen – en tegen een relatief lage prijs. Kunststof meubelen zijn ook relatief licht en kunnen daarom snel en gemakkelijk worden vervoerd – vooral praktisch als de tuinmeubelen binnenshuis overwinterd moeten worden. 

Als alternatief (en ruimtebesparend) kunnen kunststof meubelen ook gestapeld of opgevouwen worden – een voordeel dat houten tuinmeubelen meestal niet kunnen bieden. Dit scheelt ook in de zomer ruimte op het terras of balkon. Tuinmeubelen gemaakt van volledig kunststof (gemaakt van polypropyleen, polycarbonaat of Mecalit-kunststof) zijn meestal zeer onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. De enige uitzondering: plastic meubels zijn soms gevoelig voor warmte, wat problematisch kan zijn, vooral bij zeer hoge zomertemperaturen. Nog een factor waarmee rekening moet worden gehouden: kunststoffen worden gemaakt met behulp van fossiele aardolie, wat een negatieve invloed kan hebben op de klimaatbalans, maar geldt niet voor alle kunststoffen op dezelfde manier. 

Polyrotan is niet hetzelfde als rotan

Rotan en polyrotan delen niet alleen de naam, maar vooral hun uiterlijk – beide worden met de hand gemaakt en stralen een vleugje luxe vakantie uit. De moeite loont, want met een loungeset van rotan wordt je eigen tuin een gezellig feelgoodparadijs. Maar er is een heel belangrijk verschil tussen rotan en polyrotan: rotan is gemaakt van natuurlijke houten vezels, terwijl polyrotan is gemaakt van plastic vlechtwerk. Meubels gemaakt van polyrotan hebben een doorslaggevend voordeel ten opzichte van rotanmodellen: het synthetische vlechtwerk is ideaal voor tuinmeubelen. Polyrotan is bestand tegen winterse uitdagingen, laat regen zonder enig effect afrollen en behoudt zijn uiterlijk permanent, zelfs bij sterke UV-straling. 

Rotan is daarentegen veel minder weerbestendig. Tuinmeubelen van polyrotan zijn een luxe blikvanger in de frisse lucht, onderhoudsvriendelijk en lichtgewicht. Trakteer je jezelf op een lounge gemaakt van polyrotan, dan kun je je meubels in een mum van tijd opknappen of naar binnen halen. Dit is nog een reden waarom polyrotan meubelen al jaren enorm populair zijn. We mogen echter niet vergeten: meubels van rotan zijn ideaal voor gebruik binnenshuis en hebben als natuurlijk materiaal zelfs een betere ecologische voetafdruk dan polyrotan. Een belangrijke tip mag u ook niet vergeten: de bijzondere voordelen van een polyrotan set zijn afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Als u op kwaliteit bespaart, profiteert u niet van alle voordelen van tuinmeubelen van polyrotan. Een belangrijke indicator voor de kwaliteit van kunststoffen is het glasvezelgehalte, dat zo dicht mogelijk bij 40% moet liggen. In het algemeen geldt hier echter het volgende: hoe hoger het aandeel, hoe beter voor het tuinmeubilair. 

Voor iedereen die niet kan kiezen tussen kunststof en hout 

We hebben laten zien dat houten tuinmeubelen veel voordelen hebben – net als kunststoffen. Wat is er meer voor de hand liggend dan het combineren van deze twee materialen? Dit is niet alleen mogelijk, het is al gebeurd: zo’n succesvol mengsel wordt polywood genoemd. Hier ontmoeten kunstmatige en natuurlijke vezels van hout, katoen of zelfs kokosnoot elkaar. Het resultaat is een materiaal dat eruitziet als hout, maar dankzij de kunststoffen nog meer voordelen heeft. Meubels gemaakt van echt hout zijn meestal duur, soms delicaat en zwaar. 

Daarnaast zijn tuinmeubelen van polywood beter bestand tegen vocht (behalve hardhout zoals teak), hebben ze nauwelijks onderhoud nodig en zien ze er later nog als nieuw uit. Over uitstraling gesproken: Polywood tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren en kunnen met kleurverloop en nerf elke gewenste houtlook vertegenwoordigen. Als klant heeft u veel mogelijkheden als het om tuinontwerp gaat. Tuinmeubelen van polywood kunnen ook punten scoren ten opzichte van pure kunststof, omdat door de toegevoegde houtvezels er minder ruwe olie nodig is bij de fabricage van de meubelen – wat weer een positief effect heeft op het klimaat. 

Helaas is polywood ook niet perfect: volledige vochtbestendigheid kan hier niet gegarandeerd worden. In de sombere seizoenen is een beschermhoes echter voldoende om het meubilair te beschermen tegen overmatig vocht, kou en schimmel. Zo’n hoes of een plekje in de schaduw helpt ook tegen de warmtegevoeligheid die polywood tuinmeubelen bij anderen hebben