Industriële verlichting in een modern jasje - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
16256
post-template-default,single,single-post,postid-16256,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
gloeilamp

23 nov Industriële verlichting in een modern jasje

Designliefhebbers zijn al jaren gek op industriële verlichting. Vooral ouderwetse gloeilampen (ook wel kooldraadlampen genoemd) zijn populair. Deze gloeilampen zorgen voor een warme gloed en hebben een robuuste uitstraling. Alhoewel de gloeilamp officieel niet meer verkocht mag worden, is hij populairder dan ooit!

Men gebruikt tegenwoordig steeds vaker een stofdraadlamp, als alternatief voor  bijvoorbeeld een grote hanglamp. Stofdraadlampen zijn lampen met een gestoffeerd draad. Hieraan is slechts één ‘peertje’ bevestigd. Vaak koppelen mensen meerdere stofdraadlampen aan elkaar om zo voor voldoende lichtopbrengst en een vintage uitstraling te zorgen. Toch hebben deze lampen ook nadelen.

Mogen gloeilampen niet meer worden verkocht?
De gloeilamp verbruikt veel energie. Daarom zijn ze meer belastend voor het milieu. Om die reden mag de gloeilamp niet meer worden verkocht. Gloeilamp fabrikanten hebben het product daarom projectlamp en industrielamp genoemd. Deze mogen wel worden verkocht.

Nadeel: afstoot van warmte

Gloeilampen verbruiken veel energie, waardeer zo ook veel fysieke warmte afstoten. Een losse gloeilamp kan vaak geen kwaad, maar wanneer je meerdere gloeilampen koppelt kan er veel extra warmte vrijkomen.

Nadeel: minder duurzaam

Een tweede nadeel van de gloeilamp is de prijs in verhouding tot de duurzaamheid. Uiteraard hoeven gloeilampen niet duur te zijn. Als je de prijs van deze lampen echter afzet tegen het aantal branduren (ongeveer 1000), kan een gloeilamp flink in kosten oplopen.

Voorbeeld: Een gloeilamp met 1000 branduren brandt gemiddeld 5 uur per dag. Gemiddeld vervang je deze lamp dus elke 200 dagen. Een gloeilamp kost bijvoorbeeld €25,-. Deze gloeilamp kost je per jaar zo’n €45,- (energiekosten uitgesloten).

Nadeel: hoog verbruik

Het derde nadeel van de gloeilamp is het hoge verbruik. Een gloeilamp verbruik meestal zo’n 25, 40 of 60 watt. Het verbruik is bij gloeilampen vaak een indicator voor de totale lichtopbrengst. Het verbruik heeft bij gloeilampen vaak nadelige gevolgen voor je energierekening.

LED lampen verbruiken bijvoorbeeld tussen de 2 en 5 watt. Hierbij kijk je voor de lichtopbrengst echter naar het aantal lumen wat op de verpakking is aangegeven.

Ondanks de besproken nadelen doet de kooldraadlamp het dankzij zijn sierlijke verschijning en industriële look nog steeds erg goed in de Nederlandse woonkamer. Gelukkig is er tegenwoordig een ideaal alternatief in de vorm van LED verlichting.

Alternatief: LED kooldraadlampen

Enkele jaren geleden is de LED kooldraadlamp geïntroduceerd. Deze lamp heeft de uitstraling van een normale kooldraadlamp, maar is vele malen zuiniger in gebruik. Gemiddeld gaat een LED lamp ongeveer 35.000 tot 50.000 branduren mee.

Het nadeel van deze LED verlichting is de prijs. Een LED lichtbron kost gemiddeld tussen de €25,- en €50,-. Dit bedrag valt echter in het niets als je dit vergelijkt met de totale kosten die gloeilampen met zich meebrengen

LED lamp

Kooldraad LED verlichting zorgt voor een  industriële robuuste uitstraling, in een modern jasje. Een zuinige oplossing voor een vintage look!

Dit artikel is geschreven door Rob Brinks van Zitmaxx Wonen.