Hang de vlag uit, het is Koningsdag! - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
16335
post-template-default,single,single-post,postid-16335,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

06 mrt Hang de vlag uit, het is Koningsdag!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er in Nederland geen wettelijke regel voor het gebruik van de vlag. U mag vlaggen wanneer en waarom u wil. Wilt u de vlag uithangen omdat u een jaar getrouwd bent? Geen enkel probleem. Wilt u trouwen omdat uw kind zijn veterstrikdiploma gehaald heeft? Ook geen enkel probleem. Wel zijn er richtlijnen om te vlaggen die door een burger of instantie gevolgd kunnen worden. Maar dat is dus niet verplicht.

Waarom vlaggen we?

We vlaggen omdat er iets te vieren is en we dat willen uiten. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand is geslaagd. Dat is reden tot een feestje en dat mag gezien worden. Maar we kunnen ook vlaggen uit solidariteit, bijvoorbeeld met slachtoffers op de dodenherdenking op 4 mei, of tijdens Koningsdag op 27 april

Vlaggen op Koningsdag

Op Koningsdag zien we de meeste vlaggen op straat. Volgens het protocol kunt u de vlag ophangen na zonsopgang en weer weghalen bij zonsondergang. Daarin is ook aangegeven dat de vlag de grond niet raakt, dus ook niet bij half stok. Wanneer u geen fan bent van het koningshuis kunt u alsnog besluiten te vlaggen uit solidariteit met het land. U kunt er echter ook voor kiezen om niet te vlaggen en daar dus niet aan mee te doen. Dat is geheel aan u en gelukkig staat er geen straf op het niet vlaggen op Koningsdag.

Bevestiging van de vlag

Een vlag kan worden bevestigd aan een vaste stok, of aan een losse stok die vervolgens in een vlaggenstokhouder wordt geplaatst. Belangrijk is dat zowel de vlag als de stok bij het huis past. Een groot huis met een kleine vlaggenstokhouder zal er niet mooi uitzien, terwijl een klein huis met een gigantische vlag er ook weer niet mooi uitziet.