Grondverf aanbrengen  - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17249
post-template-default,single,single-post,postid-17249,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

20 jan Grondverf aanbrengen 

Wanneer je iets gaat verven, wordt er vaak aangeraden om grondverf te gebruiken. Je hebt zowel grondverf voor binnen als grondverf voor buiten. Toch is het niet voor iedereen direct duidelijk wat grondverf nou eigenlijk is en waarom je dus eerst met grondverf moet verven om vervolgens nog eens met een andere verf daaroverheen te verven. In deze tekst gaan we dan ook kijken naar grondverf en wat dit precies is. Waarom is het belangrijk om grondverf te gebruiken wanneer je gaat schilderen en wat zijn de voordelen van grondverf?

Grondverf

Grondverf wordt in sommige situaties ook wel primer genoemd en dan is het vaak al een stuk duidelijker waar grondverf nou eigenlijk voor dient. Het is eigenlijk een soort onderlaag voor op de plek waar je gaat schilderen. Laten we een houten kozijn als voorbeeld nemen. Wanneer je een houten kozijn gaat schilderen, kan het maar zo zijn dat deze vervelend te schilderen is en de verf er in trekt. Dat komt omdat hout dus niet waterdicht is. Vocht van de verf trekt in het kozijn in plaats van dat het er op blijft liggen en daardoor wordt het dus een stuk minder mooi. Met grondverf kun je dat voorkomen. Grondverf brengt namelijk een soort laagje aan op het materiaal dat geverfd moet worden. Wanneer je vervolgens over het materiaal heen gaat verven, zal de verf niet in het hout trekken. Hij blijft er juist op liggen door de beschermende grondverf. 

Voordelen van het gebruiken van grondverf

Aan het gebruiken van grondverf zitten dus verschillende voordelen. Allereerst is het zo dat de verf veel beter pakt wanneer de onderlaag eerst is geschilderd met grondverf. In plaats van dat de verf dus in het materiaal trekt of lelijk op het materiaal komt, pakt het juist veel beter en zal dit een veel mooier eindresultaat geven. De grondverf wordt dan ook speciaal aangeraden om eerst te gebruiken zodat de volgende laag verf beter hecht op de ondergrond. Ook helpt grondverf met beschermen. Wanneer een ondergrond eerst is geverfd met grondverf, kan dit er namelijk ook in de toekomst juist voor zorgen dat er geen vocht binnendringt in de verf. Ook UV licht en dergelijken worden geweerd door de grondverf. 

Verschillende soorten grondverf

Er zijn verschillende soorten grondverf beschikbaar omdat er natuurlijk ook verschillende ondergronden zijn. Wel is het zo dat de grondverf voor hout eigenlijk alleen grondverf genoemd wordt. Bij een andere ondergrond heet de onderlaag vaak primer. Het is dus afhankelijk van de ondergrond welke je hebt of het product primer of juist grondverf genoemd wordt. Toch zijn de eigenschappen van het materiaal in de meeste gevallen hetzelfde. Ze zorgen voor een goede ondergrond voor de verf en helpen met het hechten van beide materialen zodat het een mooi eindresultaat heeft. Grondverf en primer zijn dus beide termen van hetzelfde product. Ook is er dan nog een multiprimer. Dat is een primer die geschikt is voor verschillende ondergronden. Het is dus ook belangrijk dat je goed in de gaten houdt welke primer je gebruikt.

Bron: Verfsuper.com

 

Tags: