Gas of houtkachel aanschaffen? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15989
post-template-default,single,single-post,postid-15989,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

21 mrt Gas of houtkachel aanschaffen?

Met een gas- of houtkachel in huis kan je de woonkamer van een unieke gezelligheid en sfeer voorzien. Hoewel het originele doel van de ouderwetse kachels was om een woning te verwarmen is dit de laatste jaren een secundair doel geworden. De kachel die met hout of gas wordt warm gestookt fungeert nu vooral als een sfeermaker in de woning. Mocht je overwegen om een gas- of houtkachel aan te schaffen dan is het goed om de voor- en nadelen van deze twee keuzes te weten. Voor beide opties zetten we daarom de specifieke eigenschappen op een rijtje.

Gaskachel

Wanneer we de gaskachel met een houtkachel vergelijken dan is een direct merkbaar groot verschil dat je meteen over warmte kan beschikken. Met gas als brandstof voor een kachel is onmiddellijke ontsteking mogelijk. Na vijf minuten is al de gewenste temperatuur van de kachel bereikt. Daarbij is gas ook goedkoper dan hout om te stoken en gaat dit niet gepaard met enige stank. Een nadeel zou wel kunnen zijn dat veel mensen van mening zijn dat een gaskachel voor minder gezelligheid zorgt ten opzichte van een houtkachel. Ook moet de installatie zeker goed gebeuren omdat lekkend gas natuurlijk zeer gevaarlijk kan zijn.

Houtkachel

Met een houtkachel kan je de ultieme gezellige sfeer in huis creëren. De op en neer dansende vlammen en de geur van brandend hout zorgt voor een unieke sfeer die je niet met een gaskachel kan krijgen. Wel zal je meer tijd en moeite moeten besteden aan het aanmaken van de kachel. Je zal hout moeten hakken of het duur moeten inkopen. Onder de meest ideale omstandigheden zal het toch snel tien minuten in beslag nemen om het hout in de kachel te laten branden. Heeft je woning bovendien nog geen rookkanaal of schoorsteen dan is de installatie van een houtkachel ook een dure aangelegenheid. Daarnaast moet roet verwijdert worden en dit brengt de nodige kosten met zich mee. Een schoorsteenveger of een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf rekent over het algemene wat hogere prijzen dan de standaard schoonmakers.