Een rieten dak, wat kost dat wel niet? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
16715
post-template-default,single,single-post,postid-16715,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

27 nov Een rieten dak, wat kost dat wel niet?

Als rietdekker krijgen we bijna altijd de vraag bij vernieuwing of renovatie wat de kosten bedragen van het nieuwe dak. Hiervoor zouden we altijd graag eerst de situatie willen zien voordat we daadwerkelijk een goede inschatting zouden kunnen maken.

Een rieten dak creëert nog echt die authentieke sfeer. Wanneer het dak goed is onderhouden, is het daadwerkelijk een genot om er naar te kijken. Zo’n dak is niet goedkoop, maar daarentegen staat wel tegenover dat ze lang mee gaan. Gelukkig maar, zodoende valt de investering over de lange periode nog enigszins mee.

Soorten daken

Om tot een prijs te komen, is het belangrijk om te weten om welk soort dak het gaat. Er is nog het traditionele open dak en het modernere gesloten rieten dak. Bij een open constructie ligt het riet in verschillende lagen bovenop de rietlatten. De binnenkant blijft dan open waardoor vanuit de woning het riet zichtbaar is. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een gesloten systeem. Hierbij wordt het riet bevestigd aan de onderconstructie en ontstaat er meteen een goede isolatie. Andere voordelen zijn:

  • Hogere brandveiligheid
  • Er is een grote overspanning mogelijk
  • Een schonere binnenruimte aangezien er geen stof van het dak naar binnen kan vallen.

Andere factoren

Andere factoren van wat een rieten dak kost zijn nokvorsten, de vorm van het dak, de afwerking van de woning (hoeken van het dak, uitbouwen, dakkapellen en vensters). Een dak met meer details is uiteraard arbeidsintensiever.

Prijs per vierkante meter

Vaak wordt het uitgedrukt in rieten dak prijs per meter. Deze prijs kan variëren van gemiddeld 70 tot 95 euro. Dit is exclusief de nokvorsten. Deze kost normaliter 80 euro per strekkende meter. De prijs is inclusief materiaal en ambacht. Uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk. In circa 80% van de gevallen zal deze ‘vuistregel’ kloppen. Je kunt uiteraard een extra aanvraag doen om te kijken of er ergens verschil in zit. Mocht dit te veel afwijken, is er in dit geval vaak sprake van goedkoop = duurkoop. Vermeld bij een aanvraag in ieder geval:

  • Of het gaat om herstellende werkzaamheden of vernieuwende werkzaamheden
  • Het tijdsbestek waarin de opdracht moet worden uitgevoerd
  • Een beschrijving van de situatie

Onderhoud
Tot slot is bij een nieuw dak onderhoud erg van belang. Zo kan de levensduur meteen een flinke tijd worden verlengd. Zorg er in ieder geval voor dat het dak jaarlijks wordt geïnspecteerd. Mossen en algen krijgen zodoende geen kans. Wanneer het heeft geregend, is het namelijk belangrijk dat het dak spoedig weer droog zal zijn. Wanneer er mossen en algen op het dak zitten, wordt dit proces aanzienlijk verhinderd en wordt het riet verstikt. Wanneer er bomen in de omgeving van het dak staan, is het aan te raden om de overhangende takken te verwijderen. Zo zal er minder schaduw en vallend blad zijn dat de droogtijd negatief beïnvloed.