De beste plaats voor zonnepanelen - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15953
post-template-default,single,single-post,postid-15953,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

17 mrt De beste plaats voor zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen is de locatie erg belangrijk. Op deze manier kunnen de panelen zo veel mogelijk zonne-energie opvangen. In de meest ideale situatie heeft uw huis een schuin dak van zo’n 35 graden, gericht op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Dit om maximaal rendement te behalen uit de zonnepanelen. Als dat niet het geval is, dan heeft u nog genoeg andere opties zoals het monteren op een plat dak. Zelfs montage aan een gevel behoord tot een van de mogelijkheden.

Wanneer u enkel beschikt over een mogelijke plaatsing plek richting het noorden, bestaat er de kans dat de panelen niet rendabel zullen zijn. Ook schaduwvorming heeft een negatieve invloed op de prestaties van uw zonnepanelen. Ideaal is dan ook plaatsing van de panelen op een plek waar het de hele dag schaduwvrij is.

 

Zonnepanelen op een schuin dak

De meest gangbare keuze is het plaatsen van de zonnepanelen op een schuin dak. Afhankelijk van de hellingshoek van uw dak moeten de panelen nog worden bijgesteld om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

 

Zonnepanelen op plat dak

Ook kan er gekozen worden om de zonnepanelen te monteren op een plat dak, zoals bijvoorbeeld op een aanbouw of garage. Het is verstandig om met verschillende aspecten rekening te houden zoals de hellingshoek, de richting en het aantal zonnepanelen. Op een plat dak passen namelijk iets minder zonnepanelen, omdat er wat ruimte tussen de panelen moet worden gelaten als ze plat liggen.

 

Zonnepanelen tegen de gevel

Het is ook mogelijk om zonnepanelen tegen de gevel te monteren. Dit is een optie als u een grote vlakke muur op het zuiden heeft. Alleen zijn de panelen tegen de gevel niet optimaal op de zon georiënteerd, dus de opbrengst is lager. Maar wanneer er bijvoorbeeld de ruimte niet voor is, dan is het de enige manier om opbrengst te genereren. Zorg er wel voor dat de gevel van voldoende kwaliteit is. Door het zandstralen van de gevel kan je er achter komen of er zwakke plekken in de gevel zitten. Denkend aan de lange termijn is dit een veilige en verstandige optie.

 

Zonnepanelen in de tuin

U kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Meestal gebeurt dit echter uit pure noodzaak omdat u bijvoorbeeld woont in een monumentaal pand of het dak is niet geschikt voor zonnepanelen.

Zonnepanelen in de tuin laten aanleggen is wel een stuk prijziger dan op het dak. Wellicht zult u ook extra beveiliging moeten aanleggen zoals een bewakingscamera, omdat de zonnepanelen relatief eenvoudig uit een tuin te stelen zijn.