Help de bij, zet planten in je tuin! - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17216
post-template-default,single,single-post,postid-17216,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

18 dec Help de bij, zet planten in je tuin!

De bij wordt de laatste jaren geteisterd door een wereldwijde sterfte. Oorzaken hiervan zijn mede de steeds kleiner wordende natuurgebieden, overbemesting en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tijdens het zoeken naar voedsel verricht de bij een belangrijke functie, namelijk de bestuiving van bloemen. Hierdoor kunnen zaden en vruchten tot ontwikkeling komen. Bijen vervullen dus een enorm belangrijke functie in de voedselketen! Om te zorgen dat bijen voldoende nectar en stuifmeel kunnen vinden, moeten er voldoende ‘drachtplanten’ zijn. Door deze drachtplanten, veelal vaste planten in de tuin te zetten help je de bijen en draag je je steentje bij om bijensterfte tegen te gaan. Daarnaast kun je zelf nog eens genieten van de mooiste bloemen en geuren in je tuin!

Enkele vaste planten (drachtplanten) die erg geliefd zijn onder de bijen zijn:

  1. Aruncus dioicus ook wel Geitenbaard genoemd is een prachtige, bladverliezende vaste plant met groene, geveerde bladeren en grote, witte bloempluimen. De bloeiperiode breekt aan in de maanden juni, juli en augustus. In deze periode weten bijen gegarandeerd je tuin te vinden. Plant de Aruncus op een halfbeschaduwde plek op een voedselrijke en waterdoorlatende bodem.
  2. Thymus serpyllum – beter bekend als de Tijm en is een veelgebruikte keukenplant (kruidenplant). De plant groeit vrij compact en de bladeren hebben een aangename, aromatische geur. In de zomermaanden bloeit de Thymus met lila kleurige bloempjes. Uiteindelijk wordt de plant niet veel hoger dan een centimeter of 25 en groet het beste op een droge en zonnige standplaats.
  3. Coreopsis verticillata – een veelgebruikte en erg populaire vaste plant, namelijk de Meisjesogen zoals de Coreopsis in het Nederlands wordt genoemd. Deze geelbloeiende vaste plant geeft je tuin kleur en trekt hierbij vlinders en bijen aan. Deze plant leent zich goed voor in een vaste planten border en laat zich makkelijk combineren. Wordt niet veel hoger dan 60 cm en is volledig winterhard.
  4. Echinacea purpurea – niet alleen bekend als hoestdrankje, maar ook erg populair als tuinplant. Deze vaste plant vormt schitterende roze bloemen die druk bezocht worden door hommels en bijen. Niet alleen een voedingsbron voor de insecten maar ook een ware eye catcher in je tuin! Door middel van zaad is de plant zeer eenvoudig te vermeerderen. Een genot voor het oog!

Meer informatie over bijenplanten, zie Plant en Grow.