Wat kun je doen om de productie van collageen in het lichaam te ondersteunen? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17601
post-template-default,single,single-post,postid-17601,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
collageen

03 mei Wat kun je doen om de productie van collageen in het lichaam te ondersteunen?

Naarmate het lichaam ouder wordt schiet de aanmaakt van aminozuren tekort om het lichaam jong te houden. Dit proces kan op dit moment nog niet worden gestopt. Het kan echter wel een beetje vertraagd worden door het nemen van een aantal maatregelen. Deze maatregelen kun je onderverdelen in 3 soorten.

Overmatige blootstelling aan de zon

Allereerst is het van belang dat je ervoor zorgt dat je niet te vaak en niet te lang in de zon komt. Het is zeer af te raden om urenlang in de zon te liggen bakken. Hierdoor wordt de huid weliswaar bruin, maar het gaat ten koste van de elasticiteit van de huid. Je zult dus eerder rimpels krijgen en deze zullen dieper en groter zijn omdat je lichaam deze beschadigingen niet kan repareren. 

Roken

Daarnaast is het van belang om niet te roken en ook meeroken zoveel mogelijk te voorkomen. Sigarettenrook bevat diverse schadelijke stoffen die onder andere de veroudering van de lichaamscellen bevorderen. Rokers verliezen eerder de elasticiteit van hun huid waardoor zij er ouder uitzien.  Dit is te wijten aan een vernauwing van de bloedvaten naar de huid door het contact met nicotine. Daardoor krijgt de huid minder zuurstof en voedingsstoffen.

Voeding

Tot slot speelt voeding een grote rol bij de aanmaak van collageen. Hiervoor moet het lichaam over voldoende voedingsstoffen beschikken. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen door het lichaam. Als het lichaam over onvoldoende eiwitten beschikt is het niet in staat om genoeg collageen aan te maken.

Tip: Gehydroliseerd collageen peptide poeder

Een essentieel aminozuur dat noodzakelijk is voor de vorming van collageen is lysine. Het lichaam kan dit aminozuur niet aanmaken en het moet dus regelmatig via de voeding ingenomen worden. Lysine zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte.

Lysine kan ook gevormd worden uit proline. Dit is een ander aminozuur dat het zelf lichaam kan vormen uit het aminozuur glutaminezuur. Bronnen die veel glutaminezuur bevatten zijn onder andere kaas en eieren. Daarnaast bevat ook mais, tarwe, rijst, erwten en tomaten glutaminezuur, net als rundvlees, gevogelte en zalm.

Daarnaast is vitamine C van belang (bron: collageen en vitamine C), net als het mineraal koper. Koper kun je binnenkrijgen door het eten van producten zoals orgaanvlees, maar ook linzen, cashewnoten en sesamzaad. Vitamine C is rijkelijk aanwezig in producten zoals groente en fruit. De beste bronnen zijn paprika, kiwi en zwarte bessen.

Tot slot

Het is duidelijk dat collageen belangrijk is voor je lichaam. Zorg er daarom voor dat je er met je voeding, door niet te roken en met het zonnebaden rekening mee houdt, je huid zal er wel bij varen.