Gasgevulde of drukloze tennisballen? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15956
post-template-default,single,single-post,postid-15956,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Tennisballen

20 mrt Gasgevulde of drukloze tennisballen?

Alle tennisballen zijn rond. Daar is geen twijfel over mogelijk, maar wist u dat er wel een degelijk verschil is tussen tennisballen? Zo bestaan er gasgevulde en drukloze tennisballen.

Gasgevuld

Iedere tennisser heeft ongetwijfeld weleens met een gasgevulde tennisbal getennist. De gasgevulde tennisbal wordt namelijk het meest gebruikt bij competities en toernooien. Alhoewel het de meest gebruikte tennisbal is, heeft het grootste deel van de tennissers geen idee met welke bal er getennist wordt.

De naam zegt het al, een gasgevulde tennisbal is aan de binnenkant gevuld met gas. Om ervoor te zorgen dat de tennisbal met gas gevuld blijft, wordt de bal in een onder druk staande koker verpakt. Zodra de koker wordt geopend, krijgt het gas de kans om uit de tennisbal te ontsnappen. Ook tijdens het tennissen ontsnapt er gas uit de tennisbal. Zo ontsnapt er bij iedere slag een kleine hoeveelheid gas. Oftewel, er verdwijnt druk uit de tennisbal waardoor de bal zachter wordt. Dit heeft zowel invloed op de stuithoogte als stuitsnelheid. De bal stuitert minder hoog en snel op. Dit is ook de reden dat gasgevulde tennisballen tijdens een grandslamtoernooi zoals Roland Garros na zeven games worden vervangen.

Ondanks het gas dat uit de gasgevulde tennisbal ontsnapt, is een gasgevulde tennisbal in vergelijking met een drukloze tennisbal comfortabeler en minder blessuregevoelig.

Drukloos

In tegenstelling tot een gasgevulde tennisbal wordt een drukloze bal minder vaak gebruikt. Een drukloze tennisbal valt zwaarder op het racket ofwel een drukloze tennisbal is blessuregevoeliger dan een gasgevulde tennisbal. Naast dit nadeel heeft een drukloze tennisbal ook voordelen.

Zo heeft een drukloze tennisbal ten eerste een langere levensduur doordat de bal niet is gevuld met gas. In plaats van gas is de rubberen kern van de tennisbal namelijk dikker gemaakt. Oftewel, er kan geen gas uit de tennisbal ontsnappen waardoor de tennisbal langer meegaat. Ten tweede stuit een drukloze bal hoger op dan een gasgevulde tennisbal. Hierdoor is een drukloze tennisbal ideaal voor kunstgrasbanen.

Mocht u nog gasgevulde of drukloze tennisballen nodig hebben, neem dan snel een kijkje op Tennisplanet.nl.