03 sep Milieubewust eten. Goed voor iedereen!
Als je naar het nieuws kijkt, zie je steeds vaker grote stormen of andere vormen van natuurgeweld voorbijkomen. Ook hoor je regelmatig dingen over de smeltende ijskap of het uitsterven van dieren. We hebben het als mensheid al behoorlijk bont gemaakt en daardoor warmt de aarde nu op. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor mens en dier. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om allemaal ons steentje bij te dragen.
De productie van ons eten kan erg vervuilend zijn. Hoe vervuilend jouw dieet is, hangt sterk af van de producten die je koopt. Door een paar simpele aanpassingen, kun je al snel veel milieubewuster eten.
Vervang je vlees
De productie van vlees is behoorlijk vervuilend. Voor een stuk vlees is een hele hoop water en voeding nodig, maar de dieren stoten zelf ook vaak methaangassen uit. Deze gassen dragen bij aan het broeikaseffect. Vooral bij de productie van rund- en lamsvlees komt veel CO2 vrij, maar dierlijke producten zijn eigenlijk altijd belastender voor het milieu dan vegetarische opties. Kies er daarom voor om vaker je vlees te vervangen voor peulvruchten of vleesvervangers.
Koop met het seizoen
Midden in de winter aardbeien eten kan tegenwoordig. De productie ervan kost echter veel energie. Planten worden vaak ook buiten het seizoen in kassen in Nederland gegroeid. De boeren hebben dan veel energie nodig om deze planten de juiste warmte te geven. Ook kun je groente en fruit buiten het seizoen vaak kopen uit landen zoals Spanje en Chili. De tocht naar de Nederlandse supermarkt is lang en kosten erg veel fossiele brandstoffen. Wil je milieubewuster eten? Kies dan voor biologische groente en fruit uit de regio en let op wat op dit moment in het seizoen is. Hoe jammer het ook is, dit betekent geen meloen in december.
Verspil zo min mogelijk
Nederlandse gezinnen verspillen erg veel eten. Dit is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. De energie die het gekost heeft om het eten te produceren, is dan voor niks geweest. Ook moet het afval verwerkt worden, wat ook weer veel energie kost. Sta hierbij stil als je boodschappen gaat doen. Probeer niet meer te kopen dan dat je écht op kan. Een andere truc om verspilling tegen te gaan is door restjes avondeten mee te nemen als lunch. Tijdens de lunch eet je over het algemeen minder dan ‘s avonds en zo kun je dus ook kleinere hoeveelheden nog wegwerken.