Hoe drink jij jouw koffie? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17681
post-template-default,single,single-post,postid-17681,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

31 aug Hoe drink jij jouw koffie?

Koffie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Veel mensen drinken dan ook ‘s ochtends eerst een kopje koffie voor ze de dag beginnen met hun werkzaamheden. Ook op het werk wordt de dag gestart met een bakje koffie en rond een uur of acht in de avond, is het toch echt ‘Koffietijd’ voor de meeste mensen. Niet zo vreemd dus dat koffie in veel verschillende varianten te koop is. Niet alleen in de supermarkt, de koffie groothandel of de speciaalzaak, ook in cafés, restaurants of bars kun je koffie op verschillende wijzen drinken. Hoe drink jij jouw koffie het liefst?

De espresso

De espresso is een geconcentreerde koffie met een sterke smaakbeleving. De espresso wordt eigenlijk altijd zonder toevoeging van melk gedronken. Vaak wordt de espresso gelinkt aan een shotje sterke koffie dat je drinkt om wakker te worden. De espresso wordt inderdaad vaak in een klein kopje geschonken en is dan ook erg sterk en vaak wat bitter van smaak, maar je gooit hem niet even achterover. Wanneer je een goede espresso krijgt, is deze namelijk voorzien van een cremalaagje. Door deze door de espresso te roeren, komen de juiste aroma’s vrij en smaakt je koffie nog beter.   

De lungo of long black

Waarschijnlijk de meest gedronken koffiesoort is de lungo, ook wel long black genoemd. De lungo is wat minder sterk van smaak dan de espresso, omdat er 1,5 tot 2x zoveel water door de gemalen koffie loopt. De lungo wordt ook vaak gedronken met een wolkje koffiemelk of een klontje suiker. Zeker voor beginnende koffiedrinkers is dat wel aan te raden. De scherpe intense smaak wordt dan net even wat meer verzacht.

Cappuccino

De cappuccino is de populairste koffiesoort met melk. Voor deze koffiesoort hoef je tegenwoordig niet meer naar Italië, hij wordt overal geschonken. Deze klassieker is dan ook niet meer weg te denken van menig menukaart. Waar de espresso en lungo eigenlijk alleen uit water en koffie bestaan, wordt daar bij de cappuccino nog gestoomde melk en melkschuim aan toegevoegd. Eerst wordt er een espresso gezet en daarbovenop schenk je de gestoomde melk met melkschuim. Het resultaat is een milde koffie voor echte lekkerbekken en perfect na de maaltijd.

Andere varianten

De espresso, de lungo en de cappuccino zijn de meest bekende koffievariaties. Toch zijn er nog veel meer manieren waarop jij je koffie kunt drinken. De ristretto bijvoorbeeld. Deze is nog sterker van smaak dan de espresso. Of de Americano. Hierbij wordt er een espresso gemaakt en daarbovenop wordt water geschonken. Hij is dus wat milder van smaak dan de lungo. Ook bij de melk varianten is er veel variatie mogelijk. Naast de cappuccino wordt er ook vaak gekozen voor een latte macchiato en een koffie verkeerd. Bij deze varianten wordt meer melk gebruikt dan bij de cappuccino en het verschil tussen deze twee zit ‘m in de bereiding. Waar bij de latte macchiato eerst de melk in het glas wordt geschonken, is dat bij een koffie verkeerd juist andersom.