Een mondkapje dragen tegen Corona of niet? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
17415
post-template-default,single,single-post,postid-17415,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
groep mensen met mondkapjes met landenvlag erop

22 jul Een mondkapje dragen tegen Corona of niet?

Het Coronavirus heeft wereldwijd heel wat slachtoffers gemaakt. Het spreekt dan ook voor zich dat er naarstig wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een medicijn of vaccin tegen het virus. Op moment van schrijven is deze echter nog niet voorhanden waardoor het vooral noodzakelijk is om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Het dragen van een mondkapje is één van de eerste zaken die op dit vlak werd aangeraden. Echter zijn de meningen sterk verdeeld over de mate waarin het dragen van een mondkapje daadwerkelijk bijdraagt aan het voorkomen van een besmetting. Hoe efficiënt is het dragen van een mondkapje nu echt tegen het Coronavirus? Wij zochten het alvast even voor je uit! 

 

  • Hou rekening met het materiaal van het mondkapje

 

Een eerste uitermate belangrijk aandachtspunt waar altijd bij stil moet worden gestaan bij het aanschaffen van een mondkapje is het materiaal waaruit ze is vervaardigd. Er kan dan ook in de praktijk worden vastgesteld dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld standaard papieren mondmaskers en bijvoorbeeld de FFP-exemplaren die voornamelijk in de medische sector worden gebruikt. In eerste instantie denken veel mensen vaak dat eender welk type mondkapje hen kan beschermen tegen bijvoorbeeld het COVID-19 virus. In de praktijk is dat echter helemaal geen correcte aanname, integendeel. De papieren mondkapjes beschermen bijvoorbeeld slechts gedeeltelijk tegen stof en grote partikels, maar zeker niet tegen een potentiële besmetting met bijvoorbeeld Corona. Dit is dus meteen een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een bepaald mondkapje. 

 

  • Hoe belangrijk is het dragen van een mondkapje? 

 

De meningen over het belang of beter gezegd de noodzaak van het dragen van een mondkapje zijn sterk uiteenlopend. Heel wat experts hebben ondertussen benadrukt dat zij het belangrijk vinden dat mensen er zoveel mogelijk voor kiezen om een mondmasker te dragen in publieke plaatsen. In het openbaar vervoer is het dragen van een dergelijk mondkapje zelfs in menig aantal landen verplicht. Dit gezegd hebbende moet er rekening mee worden gehouden dat het dragen van een mondkapje het risico op een besmetting met bijvoorbeeld COVID-19 alleen maar inperkt en zeker niet volledig voorkomt. Het is dan ook altijd belangrijk om ook de andere aanwijzingen in gedachten te houden. Het gaat hierbij niet alleen om niezen in de elleboog, maar ook om bijvoorbeeld het niet schudden van handen en gebruikmaken van papieren in plaats van katoenen zakdoeken. 

 

  • Zorg ervoor dat je altijd een mondkapje bij de hand hebt! 

 

Ondanks het feit dat de meningen over het al dan niet moeten verplichten van een mondkapje duidelijk sterk uiteenlopend zijn kan er wel worden vastgesteld dat mondkapjes zeker een bijdrage kunnen leveren aan het inperken van het risico dat je loopt op besmetting met het Coronavirus. Alleen al omwille van deze reden is het dan ook in de praktijk zeker een aanrader om altijd een mondkapje bij de hand te hebben. Heb je deze bij de hand en kom je in een situatie terecht waarin je vreest besmet te kunnen raken met het Coronavirus? Dan is het uiteraard zeker de moeite waard om zo snel mogelijk je mondkapje te dragen.