Wat is een wimpel? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
16539
post-template-default,single,single-post,postid-16539,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

03 sep Wat is een wimpel?

Met vlag en wimpel geslaagd. We kennen het spreekwoord allemaal. Een wimpel is een dunne strook stof die je apart aan je vlaggenstok bevestigt, boven de normale vlag. Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan? En wanneer vergezel je een vlag nou met een wimpel? Wist je bijvoorbeeld dat dit een oer hollandse gewoonte is? Geen andere cultuur gebruikt deze wimpels zoals wij dat doen.

Nederlandse omgang met de vlag

In Nederland is er een protocol opgesteld omtrent vlaggen hijsen. Wij zijn zeker niet het enige land met wetten of protocollen. Zo zijn er veel landen waar het verboden is om de vlag te verbranden. Ook zijn er veel landen waar je het hele jaar door gehesen vlaggen ziet, zoals Amerika. In Nederland is dit allebei niet het geval. Sterker nog… In het Nederlandse vlaggenprotocol is maar een beperkt aantal dagen opgenomen waarin je de vlag hoort uit te hangen. Als je op andere dagen iets te vieren hebt, mag je daar gerust de vlag voor uithangen, maar dan wel alleen tussen zonsopgang en zonsondergang. Als je de vlag ‘s nachts wil laten hangen, zou je voor goede verlichting moeten zorgen zodat alle drie de kleuren goed zichtbaar blijven.

De oranje wimpel hoor je alleen op de verjaardagen van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia te hijsen. Maar maak je geen zorgen, je zult geen boete krijgen als je dit protocol niet naleeft.

De geschiedenis van de wimpel

Zoals gezegd is de wimpel een typisch Nederlandse traditie. Deze traditie is voortgekomen uit, heel Nederlands, polderen. Na veel discussie over of de bovenste kleur van de Nederlandse vlag rood of oranje was, werd er gekozen voor rood. Als compromis werd er vervolgens een losse oranje strook toegevoegd boven de vlag: de wimpel. Dit is ook waarschijnlijk waarnaar verwezen wordt als we allemaal massaal “Oranje boven!” zingen tijdens het WK.

 

Toon je trots met een wimpel

Tegenwoordig zie je steeds meer verschillende wimpels boven de vlag. Zo hebben Friesen vaak de Friese vlag boven hun Nederlandse vlag. Wil jij ook een wimpel van jouw provincie boven de vlag hebben? Je kunt het best de wimpels online bestellen, omdat deze vrij lastig te vinden zijn. Zo kun je de Nederlandse vlag net iets persoonlijker maken en gelijktijdig de trots voor je provincie tonen. Je kunt uiteraard ook voor een traditionele oranje wimpel gaan, zodat je uit volle borst “Oranje boven!” kunt meezingen.