Snoozen, ja of nee? - De Stylingfabriek • Lifestyleblog | Design, Modeblog & meer!
15627
post-template-default,single,single-post,postid-15627,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

30 aug Snoozen, ja of nee?

Bijna iedereen vindt het heerlijk om in slaap te vallen, maar wakker worden – zonder uitslapen –  is vaak een ander verhaal. Snoozen, de een zweert erbij en de ander vindt het vreselijk. Er zijn talloze mythes en verhalen over te vinden over het feit of het nu wel of niet slim is om te doen. Slaaploods weet alles over slapen en zet voor ons de voors en tegens op een rijtje.

Snoozen: nee!

Het kan behoorlijk vervelend zijn als je wekker vroeg af gaat, en je daardoor dus uit je diepe slaap wordt gewekt. In dat geval is het beter om meteen uit bed te gaan, omdat je lichaam dan hormonen aanmaakt die zorgen dat je actief wordt. Wanneer je besluit te snoozen op dit moment, blijf je telkens opnieuw in een lichte slaap vallen van tien minuten. Omdat deze slaap van mindere kwaliteit is en je er dus steeds weer uit ontwaakt raakt je lichaam in de war. Het gevolg hiervan is dat je lichaam slaap- en ontwaakhormonen aanmaakt. Doordat deze door elkaar gaan, zijn de gevolgen hiervan de gehele dag merkbaar. Je voelt je slaperig en hebt een mindere concentratie waardoor je prestaties slechter zijn.

Snoozen: ja!

De voorstanders van snoozen voeren het argument aan dat het nooit wetenschappelijk is bewezen dat snoozen slecht is, zoals in de bovenstaande tekst wordt beschreven. Het is wel wetenschappelijk bewezen dat een verstoord slaapritme slecht is, maar dan gaat het vooral over het midden van de slaapcyclus en dat dit resulteert in slechter presteren. Maar over het einde van de slaapcyclus – wanneer iemand dus aan het snoozen is –  is niet veel bekend.

Persoonlijke voorkeur

Als het puntje bij paaltje komt, is het eigenlijk dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Vind je het fijner om ‘s ochtends meteen naast je bed te staan of juist om meer geleidelijker op te staan. Er is in ieder geval geen concreet wetenschappelijk bewijs dat het wel of juist niet slecht is. Dus tot die tijd: kies voor datgene waarmee jij het meest fit langs je bed staat!